Op codeplatform GitHub delen meer dan 40 miljoen ontwikkelaars hun software. Professionele programmeurs werken er samen aan projecten, maar ook studenten, hobbyisten en andere codekloppers zijn op het opensourceplatform te vinden.

Microsoft nam GitHub vorig jaar over voor 6,5 miljard euro. Daarmee hoopt de softwaregigant meer ontwikkelaars aan te trekken in de strijd met Amazon en Google om de cloud. Maar GitHub moet onafhankelijk en neutraal blijven, benadrukken beide bedrijven.

Het in 2008 opgerichte GitHub is een van de grootste platforms voor ontwikkelaars ter wereld, dus is het een goede graadmeter voor welke programmeertalen populair zijn. Dat doet het bedrijf in hun jaarlijkse rapport The State of the Octoverse.

De nieuwe editie kwam op 7 november uit. Tijd om te kijken welke trends er zijn op ontwikkelgebied. Dit zijn de populairste programmeertalen ter wereld volgens GitHub:


10. Ruby

Bron: Brian To/FilmMagic/Getty Images

Ruby is een opensource programmeertaal die de focus legt op eenvoud. De eerste versie kwam uit in 1995 en is bedacht door Yukihiro Matsumoto, beter bekend als 'Matz'. Sindsdien heeft Ruby gestaag aan fans gewonnen. Elk jaar zijn er meerdere conferenties rond de programmeertaal.


9. C

Bron: Flickr

C is een van de oudste programmeertalen die vandaag de dag nog steeds populair is. Dennis Ritchie stond begin jaren zeventig aan de basis van de taal. C is geschikt voor veel toepassingen, maar vereist wel een hoge mate van nauwkeurigheid. Veel populaire programmeertalen zoals Java, PHP en JavaScript hebben hun basis in C.


8. Shell

Bron: Michael J. Henehan

Shell is niet echt een programmeertaal. Een shellscript vertelt een besturingssysteem om automatisch een lijst opdrachten af te werken, bijvoorbeeld om alle bmp-bestanden te veranderen in jpg-bestanden.


7. TypeScript

Bron: Reuters

TypeScript is een snelgroeiende, opensource programmeertaal die is ontwikkeld door Microsoft in 2012. Het lijkt veel op het populaire JavaScript en is specifiek ontworpen voor het bouwen van grotere applicaties. Dat kan met Visual Code Studio van Microsoft, het populairste opensourceproject op GitHub.


6. C++

Bron: YouTube/saurabhschool

De programmeertaal C++ is gebaseerd op C en gaat terug tot 1979. De Deense informaticus Bjarne Stroustrup ontwikkelde de taal tijdens zijn promotieonderzoek om extra functionaliteiten aan C toe te voegen. Tegenwoordig wordt het vrij ingewikkelde C++ nog steeds veel gebruikt. Zo is het besturingssysteem Windows geschreven in de taal en ook worden grote 3D-games geschreven in deze programmeertaal.


5. C#

Bron: Wikimedia Commons

Deze taal, uitgesproken als ‘C-sharp’, werd ook ontwikkeld door Microsoft. Het is een rivaal van het nóg populairdere Java en wordt vooral gebruikt door ontwikkelaars van zakelijke software, mobiele apps en games.


4. PHP

Bron: ShutterStock / timofey123

PHP staat voor PHP: Hypertext Preprocessor. (Ja, de P staat echt voor PHP!) Het is eigenlijk geen programmeertaal, maar een scripttaal die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina's te genereren. Ook databases kunnen goed met PHP overweg.


3. Java

Bron: Sam Howzit/Flickr

Java is begin jaren negentig ontwikkeld door Sun Microsystems, dat later werd overgenomen door Oracle. Bedrijven als Twitter en Netflix gebruiken deze platformonafhankelijke taal, die tevens de meestgebruikte manier is om Android-apps te bouwen. Java lijkt op C++ en C#.


2. Python

Bron: Shutterstock

Python is eind jaren tachtig ontwikkeld door de Nederlandse programmeur Guido van Rossum. Volgens veel programmeurs is het de makkelijkste taal om mee te beginnen. Er is een grote gemeenschap wereldwijd, met meerdere conferenties per jaar.


1. JavaScript

Bron: Dmitry Baranovskiy via Flickr

Hoewel de namen op elkaar lijken en ze beide populair zijn, heeft JavaScript weinig van doen met Java. JavaScript is bij uitstek geschikt voor het maken van interactieve webpagina's, maar kan ook gebruikt worden voor het bouwen van games. De taal is tamelijk eenvoudig, krachtig en gemakkelijk te gebruiken.

Lees meer: